Gece Yemek Yemenin Zararları Nelerdir?
Gece geç saatlerde yeme alışkanlıklarının sadece vücut ağırlığı üzerinde değil, aynı zamanda kalp sağlığı üzerinde de kötü bir etkisi olabilir. Yapılan bir araştırmada, gece geç saatlerde yemek yemenin çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir.
Stres, gün içinde sağlıksız yağlar tüketmek ve gün içinde yeterli miktarda besin almamak, gece geç saatlerde yemek yemeye yol açabilecek nedenlerdir. Günün en önemli öğünü olan kahvaltının atlanarak gece yemek yenmesi, gece düşen enerji harcamasını ve hareketle beraber kilo alımı, kardiyovasküler hastalık, mide şikayetleri ve diğer sağlık sorunları riskini artırır. Bunun nedeni ise gece uyurken vücudun en düşük enerji harcamasında olmasıdır. Bununla birlikte, gece geç saatlerde alınan öğünler vücudun uygun bir şekilde dinlenmesine izin vermediğinden, fizyolojik stres ve stres hormonu seviyeleri yükselir.
Gece yemek yemenin zararlarını kısaca şu şekilde listeleyebiliriz.
• Obezite
• Kan şekeri yükselmesi
• Kalp hastalığı
• Mide asidinin yükselmesi
1. Obezite
Gece geç saatlerde yemek yemenin en büyük etkisi, genellikle fazla kalori tüketiminde artışa yol açmasıdır, bu da kilo artışına neden olabilir. Bunun nedeni ise günlük alınan toplam kalori miktarının artması ve artan yeme zamanlarıdır. Kontrol edilemeyen kilo alımı ise kronikleşir ve obeziteye sebep olur. Gece geç saatlerde yemek yemekile artan kilo alımının sağlık üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olabilmektedir. Gece tüketilen atıştırmalıklar yağlı veya şekerli yiyeceklerse, sonraki süreçte tüketiminin kontrol edilmesi zor olabilmektedir.
2. Kan Şekeri Yükselmesi
Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınmanın bir başka nedeni de işlenmiş ve yüksek karbonhidratlı gıdaların, özellikle diyabetli kişilerde zararlı kan şekeri artışlarına yol açabilmesidir, bunun nedeni diyabetli hastaların kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için yeterli insülin oluşturmamasıdır. Bu da hem yüksek hem de düşük kan şekeri ataklarına sebep olabilir. Yüksek karbonhidrat içeren bir gece atıştırmalığı yemek bu endişeleri daha da kan şekeri seviyelerini kötüleştirebilirken, protein ve lif açısından zengin ve daha düşük karbonhidratlı bir atıştırmalık tercih etmek, gece boyunca meydana gelebilecek kan şekeri değişikliklerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
3. Kalp Hastalığı
Tansiyon genellikle sabahları vücudu daha uyanık bir hale getirmek için yükselir ve akşamları ise vücudu uykuya hazırlamak için düşer. Yemek yediğinizde tansiyon yükseldiği için, gece geç saatlerde yemek yemektansiyonunuzun en az %10 düşmesi gereken bir zamanda yükselmesine neden olur. Gece geç saatlerde yeme alışkanlıkları kan basıncının daha sık yükselmesine neden olarak kalp hastalığı ve kalp krizi riskini artırır. Gece geç saatlerde yapılan atıştırmalıklar kan şekerini ve insülin seviyesini yükseltebilir. Bununla birlikte gece yemek yemek kolesterol ve trigliseritlerin yükselmesine yol açabilir. Yüksek kolesterol değerleri ise zamanla kalp hastalığına sebep olabilir.
4. Mide Asidinin Yükselmesi
Gece yatmadan hemen önce yemek yemek, kalp ağrısı, asitlik, orta göğüste ağrı ve gece asit reflüsü riskini yükseltebilir. Yatarken mide yiyecekleri sindirmek için çok çalıştığında, yiyeceklerin metabolize edilmesinin baskısı alt yemek borusu sfinkterinin (LES) gevşemesine neden olarak sindirilmemiş yiyeceklerin ve mide sularının yemek borusuna geri dönmesine sebep olabilir. Bu nedenle de mide asidinden kaçınmak için, yemek yeme ve uyuma arasında en az iki saatlik bir aralık bırakılmalıdır.
Gece yatmadan önce kaçınılması gereken mide asidine yol açabilen yiyecekler şunlardır.
• Baharatlı yiyecekler
• Patates kızartması gibi yüksek yağlı yiyecekler
• Çikolata
• Kahve
• Alkol
Gece Yemek Yemek Nasıl Önlenir?
Sebebi belirlemek
Tetikleyicileri tanımlamak
Rutin oluşturmak
Yemek planı oluşturmak
Duygusal destek almak
Stresi azaltmak
Gün boyunca dengeli beslenmek
Her öğüne protein eklemek
Evde sağlıklı atıştırmalıkları bulundurmak
Dikkati dağıtmak
Gece Yemek Yeme İsteği Neden Olur?
Yeme bozukluğu olarak sınıflandırılan gece yeme bozukluğu sendromu, akşam yemeğinden kısa bir süre sonra gece uyanıp aşırı miktarda yemek yeme ile karakterizedir. Sonuçta, gece yeme bozukluğu sendromu olan kişiler, yemek yemeden uykuya dalamama gibi çeşitli uyku sorunları yaşama gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sendroma sıklıkla uyku sorunları ve uykuda solunum durması gibi sorunlar sebep olur. Gece yemek yeme sendromunun sebepleri arasında fizyolojik ve psikolojik nedenler de bulunabilir. Kontrol edilemeyen kilo artışının en önemli faktörlerinden biri olan gece yemek yeme sendromu, bireyleri mutluluk veren ve kan şekerini yükselten yemeklerin tüketimine yöneltmektedir.
Gece yemek yeme isteğinin nedenleri genel olarak şu şekildedir.
Gün boyunca yeterli besin tüketmemek
Can sıkıntısı, stres, öfke veya umutsuzluk nedeniyle gece yemek yemek
Aşırı açlığa neden olan hormonal dengesizlik.
Akşam 7’den Sonra Neden Yemek Yenmemelidir?
Bir kişinin kan basıncı uyurken yüzde 10 düşmektedir, ancak kişi uykudan önceki iki saat içinde yemek yediğinde kan basıncında değişimler meydana gelir. Bilim adamlarına göre bu durum, yemek yerken stres hormonlarının üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Geceleri yüksek tansiyonu olan kişilerin kalp hastalığından ölme olasılığı üç kat daha fazladır. Uzmanlar, gece geç saatlerde yemek yemenin milyonlarca insanda kalp krizi ve felç riskini artırdığı konusunda uyarmaktadır. Bir araştırmaya göre, gece geç saatlerde yemek yemek, vücudun yavaşlaması gerektiğinde ‘yüksek alarm’ moduna girmesine yol açmaktadır. Kalp uzmanları tarafından yetişkinlerin yatmadan önceki iki saat içinde ve ideal olarak akşam 7’den sonra hiçbir şey tüketmemesini önermektedir.
DYT.MERYEM BETÜL OĞRAK dytbetulograk